Selecteer een pagina

Beweegrichtlijnen

Onder de schoolsportcoördinatoren heersen er weleens twijfels over welke sporten wel of niet zijn toegestaan in het sportschema. Om misverstanden te voorkomen hebben we hiervoor een definitie geformuleerd:

‘De aangeboden sporten leiden minimaal tot een matig intensieve inspanning. Deze lichamelijke activiteiten zorgen voor een verhoogde hartslag en versnelde ademhaling. Bij dammen, schaken, darten en dergelijke is hiervan geen sprake en zijn daarom niet toegestaan in het sportschema.’

Sporten en bewegen kan met verschillende intensiteit. Hardlopen kost meer inspanning dan wandelen en traplopen is meestal intensiever dan yoga. Intensiteit is te verdelen over licht, matig en zwaar.

Intensiteit van bewegen

  • Bij licht intensieve lichamelijke activiteit is er geen sprake van verhoogde hartslag of versnelde ademhaling. Denk hierbij aan afwassen, musiceren, klussen in huis of¬†bijvoorbeeld yoga.
  • Matig intensieve lichamelijke activiteit zorgt voor een verhoogde hartslag en een versnelde ademhaling. Matig intensieve activiteiten zijn, fietsen, trampoline springen of paardrijden.
  • Iemand die zwaar intensief lichamelijk actief is gaat zweten en raakt buiten adem. De meeste actieve sporten vallen in deze categorie (bijvoorbeeld voetbal, hockey, hardlopen, squash of wielrennen).

Mochten er twijfels zijn of de sport is toegestaan in het sportschema neem dan contact op met sportmatch@haag.nl.